Süper olurdu o zaman, harika projelere imza atmış olurduk ya da projeye
Şimdi de geç değil, 20 yıl sonra keşke dememek için çabalayalım. Facebook popüler olmaya başladığında herkes forumlar bitti dedi, o dönem açılan forumlar şu an zirvede. Yapay zeka çıktı, forumlar bitti dediler bakalım neler olacak
Ben bitsin asla istemiyorum. Hatta YouTube, Instagram, Twitter bir de forumlar birbirine entegre olsa mükemmel kontrolü zor olurdu ama yine de her şeyden bir haber kalmazdık. Çok daha hızlı olsa da çok daha çetrefilli olurdu. Ne kadar parçalanırsa kitleler o kadar saçma kişilere kalıyor ortalık. O yüzden bir ciddi platforma bizi aç bırakacak bir sistem olsa mükemmel olurdu. Şimdilerde forumu öne çıkaracak şekilde davranırsak önünü alamayız. Herkes “dilediğim gibi gireyim, dilediğimi alayım, yallah gideyim, dilersem tekrar geleyim” kafasında, tüketim toplumundayız.
Millet short, reels izliyor, aboneler 1 milyon bile olur. Yeter ki tüketiciye göre kapitalist içerikler üret. Ama normal kanala sürekli video yap, iyi de bir şeyler yapsan abone sayın çoğunlukla az olur. Kimse “etkileşim olsun, workshop olsun, belli günlerde kanalların eğitimleri olsun” vesaire değil de “yahu gireyim karşıma ne çıkarsa çıksın tüketeyim” diyor; algoritma zaten bu tip tüketiciyi biliyor. Algoritma da bizim sayemizde, davranışlarımız sayesinde güncellendiğine göre her türlü ekmek biziz. Bu mantıkla sadece tüketmekle ilgileniyor insanlar. Ben her konuştuğum şeyin başka başka platformlara dağılmasını, kalmasını istemesem de asla bunu değiştiremeyeceğimizi çok iyi biliyorum. YouTube ayrı, Instagram ayrı, Twitter ayrı... Hepsindeki kitle bir garip.
Discord'da da forum mantığı var ve neyin nerede olduğu belli olmadan herkes sohbet alanında, genel alanda ya da sesli lagaluga peşinde oluyor. Herkes için geçerli olmasa da... Tamam, oyun, etkinlik, paylaşım, sohbet, muhabbet için mükemmel özellikleri var, modere edebiliyorsun falan ama Reddit gibi bir çöplüğe dönüyor ve bilgiyi tekrar arayıp bulma ve insanlara olan faydası inanılmaz azalıyor. Bu anlamda da burada konu açacak insan yardımlaşma içerisinde olan, insanlığa hizmet ya da istişare edilsin ve aynı konu altında kalsın istemez mi? Ben şahsen o şekilde istiyorum. Hatta para kazanmayı, indeksleme, SEO gibi muhtevalara etkisi olmasa, konu hortlatmaya bile okey diyebilirim. Dümdüz konu açmak değil de araştırıp istediğini bulamayan, araştırsa da bakış açısına ihtiyaç olan bir ortam olmalıdır forumlar. Bu tabii ki sadece benim fikrim. Aynı şekilde değilse de birkaç arkadaşımızın bana yakın düşüneceğine inanabilirim.
Birçok forumda forumculuğun mükemmel bir şey olduğunu okuduğumu hatırlıyorum. Foruma girerken sadece bilgiyi alıp gideyim gibi değil baya sosyal bir ortam için, yardımlaşma, bilgilenme, bilgilendirme, yararlı olma, farklı veya çoklu bakış açılarına maruz kalmak için bile her türlü girilir, âşığı olunur diye düşünüyorum. Bilgiyi ezberlemek, almak değil de sentezlemek önemli olacağından işgüzar beynimizin de çalışma mantığı budur, sentezlemek üzere evrimleşmiştir. Yoksa hafızamızın ne kadar bilgiyi alabilmesi olayımız değildir. Şu gibi forumlarda hayalimiz belki ama herkesin bir bilgisi olsa ve kulaktan kulağa oynar gibi üretmeden, sihirli cevap bekleyip alıp giden, tartışmadan, istişare etmeden, farklı bakış açılarına bakmaksızın tabii ki keyif alınamayacağına inanıyorum.