Web Analytics
Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

İnceleme 2008 Yılında Kurduğum Forumda Mail Adresi Dağıtıyordum

Tevfik

Yönetici
Onaylı Profil
Puan 113
Çözüm 8
@Tevfik
Merhaba çok kıymetli Teknoloji Forum ailesi kullanıcıları, 2008 yılında bir forum açmıştım öylesine ve footer (alt kısımda) mail adresi alıp MSN kullanabilirsiniz diye bir görsel paylaştım. Aslında domain sonradan aklıma geldi. Daha önce kurduğum siteler aklıma geldikçe paylaşacağım bu arada.

MSN zamanları güzeldi sanki, şimdi ulaşım o kadar kolay ki; pek bir kıymeti kalmadı gibi sanki. Bol keseden mail adresi dağıttığımız zamanlar ne güzelmiş, işin absürt yanı maili ciddi ciddi kullanan bayağı kitle vardı :D

noktaforum.png

Kötü değil lakin eskiden kullandığım shiftdelete.net de çok iyiydi.

2003 yılında forum sitesi kurduğum dönemlerde sdn yavaş yavaş oluşumlar içerisine giriyordu. Ya aynı dönemdeydik ya benden bir yıl sonraydı. Azimli adamlar, sağlam geliştirdiler tüm sistemlerini. Bizler maalesef geliştirdik ama toplum baskısına çok saçma şekilde maruz kaldık.

Bildiğiniz üzere sınırlı internet (her an bitti bitecek) internet kafeye gitsen, yanlışlıkla bilgileri unutsan; bilgisayarı tekrar açtığında anımsalı olarak duruyor. Bir kişi tüm dosyalarımı silmişti, hatırlıyorum. O dönemlerde sıfırlama yok. Bilgisayarlar tüplününde tüplüsü, mouse ise toplu idi.

Çok emek verdim ama geliştirmem için tek ben vardım maalesef. Benim kafa yapımda çok fazla insan yoktu o dönemlerde. Bir kişi daha olsaydı benim gibi, çok ciddi yerlere gelebilirdik.

2003 yılında forum sitesi kurduğum dönemlerde sdn yavaş yavaş oluşumlar içerisine giriyordu. Ya aynı dönemdeydik ya benden bir yıl sonraydı. Azimli adamlar, sağlam geliştirdiler tüm sistemlerini. Bizler maalesef geliştirdik ama toplum baskısına çok saçma şekilde maruz kaldık.

Bildiğiniz üzere sınırlı internet (her an bitti bitecek) internet kafeye gitsen, yanlışlıkla bilgileri unutsan; bilgisayarı tekrar açtığında anımsalı olarak duruyor. Bir kişi tüm dosyalarımı silmişti, hatırlıyorum. O dönemlerde sıfırlama yok. Bilgisayarlar tüplününde tüplüsü, mouse ise toplu idi.

Çok emek verdim ama geliştirmem için tek ben vardım maalesef. Benim kafa yapımda çok fazla insan yoktu o dönemlerde. Bir kişi daha olsaydı benim gibi, çok ciddi yerlere gelebilirdik.
Su an bile teknoloji alanında anlayan şahıs sınırlıyken o zamanlar imkansız gibi bir şey.

Su an bile teknoloji alanında anlayan şahıs sınırlıyken o zamanlar imkansız gibi bir şey.
Hemfikirim. O dönemlerde sadece MSN takılan kitle, şu an sadece sosyal ağlara takılıyor. Siteyi ilk açtığım dönemlerde bir gaflete düştüm ve bu kitleden birisine linki gönderdim, nasıl olmuş dedim. Virüs yok değil mi diyor. Artık aklından neler geçiyorsa. Ya da bu adam sosyal ağlar dışında hiçbir siteye girmedi.

O zamanlar senle denk geleydik ortağım. 🥹

O zamanlar senle denk geleydik ortağım. 🥹
Süper olurdu o zaman, harika projelere imza atmış olurduk ya da projeye :)

Şimdi de geç değil, 20 yıl sonra keşke dememek için çabalayalım. Facebook popüler olmaya başladığında herkes forumlar bitti dedi, o dönem açılan forumlar şu an zirvede. Yapay zeka çıktı, forumlar bitti dediler bakalım neler olacak :D

Süper olurdu o zaman, harika projelere imza atmış olurduk ya da projeye :)

Şimdi de geç değil, 20 yıl sonra keşke dememek için çabalayalım. Facebook popüler olmaya başladığında herkes forumlar bitti dedi, o dönem açılan forumlar şu an zirvede. Yapay zeka çıktı, forumlar bitti dediler bakalım neler olacak :D
Ben bitsin asla istemiyorum. Hatta YouTube, Instagram, Twitter bir de forumlar birbirine entegre olsa mükemmel kontrolü zor olurdu ama yine de her şeyden bir haber kalmazdık. Çok daha hızlı olsa da çok daha çetrefilli olurdu. Ne kadar parçalanırsa kitleler o kadar saçma kişilere kalıyor ortalık. O yüzden bir ciddi platforma bizi aç bırakacak bir sistem olsa mükemmel olurdu. Şimdilerde forumu öne çıkaracak şekilde davranırsak önünü alamayız. Herkes “dilediğim gibi gireyim, dilediğimi alayım, yallah gideyim, dilersem tekrar geleyim” kafasında, tüketim toplumundayız.

Millet short, reels izliyor, aboneler 1 milyon bile olur. Yeter ki tüketiciye göre kapitalist içerikler üret. Ama normal kanala sürekli video yap, iyi de bir şeyler yapsan abone sayın çoğunlukla az olur. Kimse “etkileşim olsun, workshop olsun, belli günlerde kanalların eğitimleri olsun” vesaire değil de “yahu gireyim karşıma ne çıkarsa çıksın tüketeyim” diyor; algoritma zaten bu tip tüketiciyi biliyor. Algoritma da bizim sayemizde, davranışlarımız sayesinde güncellendiğine göre her türlü ekmek biziz. Bu mantıkla sadece tüketmekle ilgileniyor insanlar. Ben her konuştuğum şeyin başka başka platformlara dağılmasını, kalmasını istemesem de asla bunu değiştiremeyeceğimizi çok iyi biliyorum. YouTube ayrı, Instagram ayrı, Twitter ayrı... Hepsindeki kitle bir garip.

Discord'da da forum mantığı var ve neyin nerede olduğu belli olmadan herkes sohbet alanında, genel alanda ya da sesli lagaluga peşinde oluyor. Herkes için geçerli olmasa da... Tamam, oyun, etkinlik, paylaşım, sohbet, muhabbet için mükemmel özellikleri var, modere edebiliyorsun falan ama Reddit gibi bir çöplüğe dönüyor ve bilgiyi tekrar arayıp bulma ve insanlara olan faydası inanılmaz azalıyor. Bu anlamda da burada konu açacak insan yardımlaşma içerisinde olan, insanlığa hizmet ya da istişare edilsin ve aynı konu altında kalsın istemez mi? Ben şahsen o şekilde istiyorum. Hatta para kazanmayı, indeksleme, SEO gibi muhtevalara etkisi olmasa, konu hortlatmaya bile okey diyebilirim. Dümdüz konu açmak değil de araştırıp istediğini bulamayan, araştırsa da bakış açısına ihtiyaç olan bir ortam olmalıdır forumlar. Bu tabii ki sadece benim fikrim. Aynı şekilde değilse de birkaç arkadaşımızın bana yakın düşüneceğine inanabilirim.

Birçok forumda forumculuğun mükemmel bir şey olduğunu okuduğumu hatırlıyorum. Foruma girerken sadece bilgiyi alıp gideyim gibi değil baya sosyal bir ortam için, yardımlaşma, bilgilenme, bilgilendirme, yararlı olma, farklı veya çoklu bakış açılarına maruz kalmak için bile her türlü girilir, âşığı olunur diye düşünüyorum. Bilgiyi ezberlemek, almak değil de sentezlemek önemli olacağından işgüzar beynimizin de çalışma mantığı budur, sentezlemek üzere evrimleşmiştir. Yoksa hafızamızın ne kadar bilgiyi alabilmesi olayımız değildir. Şu gibi forumlarda hayalimiz belki ama herkesin bir bilgisi olsa ve kulaktan kulağa oynar gibi üretmeden, sihirli cevap bekleyip alıp giden, tartışmadan, istişare etmeden, farklı bakış açılarına bakmaksızın tabii ki keyif alınamayacağına inanıyorum.

Ben de bitmemesi için direnenlerdenim aslında @Attilas elimizden geldiği kadar emek veriyor, çabalıyoruz. Bilgi sağlanılır, yardımcı olursun ama dediğin gibi burada en önemli etkenlerden birisi sosyalleşmek.

Forum içerisinde etkinlik oluşturulurdu, aynı şehirlerde olanlar buluşur; sohbet, muhabbet ederlerdi. Fotoğraf çekilirdi (o dönemin canon veya sony makineleri ile) foruma yüklenirdi, herkes bizler de yapalım arkadaşlar şu şehirdeyiz diye konu açardı.

2004 yılında tanıştığım arkadaş ile hâlen görüşürüm, nereden tanıştım? Forumlar sayesinde. Hatta beni Trabzonda ağırladı, yedirdi içirdi gezdirdi. Kaç defa Kayseri'ye davet ettim ama bir türlü müsait olamadı işlerinden dolayı. Gelmesini çok isterdim, hâlen telefonla konuşuruz.

Diyeceğim odur ki, sosyal ağlardaki samimiyet bana pek samimi gelmiyor. O nedenle tercihim yıllardır hep forumlar olmuştur.

Konuyu Kimler Okuyor

Geri