Web Analytics Made Easy - Statcounter
Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

OpenAI, GPT-5 modelini geliştirmeye başladığını açıkladı

Kreathex

TFC Kullanıcısı
Onaylı Profil
Puan 43
Çözüm 1
Katılım
27 May 2024
Mesajlar
188
Tepki Puanı
238
Konum
Universe
@Kreathex
Yapay zeka alanında öncü firmalardan OpenAI, bugün önemli açıklamalar yaptı. Firma, yönetim kurulunda Bret Taylor (Başkan), Adam D'Angelo, Nicole Seligman ve Sam Altman (CEO) liderliğinde bir güvenlik komitesi kurduğunu duyurdu. Bu yeni komitenin, OpenAI projeleri ve operasyonları konusunda yönetim kuruluna güvenlik ve emniyet konularında tavsiyeler vereceği belirtildi. Ayrıca firma, yeni bir yapay zeka modelinin de müjdesini verdi.

OpenAI, GPT-5'i Geliştirmeye Başladı​

OpenAI, yayınladığı blog gönderisinde, bir sonraki büyük dil modelini (LLM) eğitmeye başladığını duyurdu ve bu sistemlerin Yapay Genel Zeka (AGI) yolunda önemli adımlar atacağını vurguladı. Yeni modelin ismi hakkında henüz bir açıklama yapılmamış olsa da, GPT-4'ten sonra GPT-5 olarak adlandırılması bekleniyor.

CEO Sam Altman, geçtiğimiz haftalarda ChatGPT ile ilgili yaptığı açıklamalarda, onu "en iyi ihtimalle biraz utanç verici" olarak nitelendirirken, GPT-4 için "bir daha kullanmak zorunda kalacağınız en aptal model" ifadelerini kullanmıştı.

Güvenlik ve Emniyet Komitesinin İlk Görevleri​

OpenAI, yeni modelinin eğitimine devam ederken, kurulan "Emniyet ve Güvenlik Komitesi"nin ilk görevinin önümüzdeki 90 gün boyunca OpenAI'ın süreçlerini ve güvenlik önlemlerini değerlendirmek olacağını açıkladı. Komite, topladığı veriler ve önerileri üç ay sonra tüm yönetim kuruluna sunacak. OpenAI, bu değerlendirmelerin ardından tavsiyelerle ilgili gelişmeleri kamuoyuna duyurmayı taahhüt ediyor. Komitede ayrıca OpenAI’ın teknik ve politika uzmanları Aleksander Madry, Lilian Weng, John Schulman, Matt Knight ve Jakub Pachocki de yer alacak.
 
hatta gpt-5 i geliştirirken gpt-4 kullanıyorlarmış
 
Chatgpt 4O versiyonunu henüz tam olarak deneyimlemeden adamlar 5 çıkartıyor.

@Kreathex bu işin sonu nereye gider sence? Yorumunu cidden merak ediyorum.
İlk olarak hali hazırda tamamen 4o versiyonu ben de tam anlamı ile deneyimleyemedim fakat şu an bile gayet yaratıcı ve güzel cevaplarla karşımıza çıkıyor.

Chatgpt ilk çıktığında verdiği cevaplar ve yorumlarla aslında bize çok bir şey ifade etmiyordu. Çünkü geçmiş verilerek dayanarak ve çok fazla analiz yapmadan önümüze sunuyordu. O zamanlar "ya çok ileri gitmez, en fazla ne yapabilir ki?" diye düşünen bir kesim vardı. Ki çoğunluk olarak adlandırabiliyorduk bu kesimi. Fakat şu an günümüze geldiğimizde bir çok şey temelde chatgpt'ye dayanarak yapılıyor ki bu aslında AI kısmının ne kadar geliştiğini ve gelişeceğini gösteren temel noktalardan biri.

AI tamamen hayatımıza adapte olacak ilerleyen dönemlerde. İnsani faktörleri etkileyecek mi? Evet, fakat AI kısmında insanın olmadığı alan olmayacak diye düşünüyorum. Fakat belirli noktalarda AI, insan faktörünün önüne geçecek mi? Maalesef bunda da cevabım evet.
Robotik ekipmanlarda zaten yazılım çalışıyor. E böyle düşündüğümüz noktada robotik kodlamalarda vb şeylerde insan kodlamasının yanı sıra ai ile güçlendirilip neredeyse hatasız konuma gelecek diye düşünüyorum.

Fakat şeye de inanmıyorum. Yapay zeka ele geçirecek herkes işsiz kalacak kısmına. Evet etkileyeceği aşikar fakat %100 insan faktörünü de ortadan kaldıramaz.
 
%100 insan faktörüne etki etmesi demek, insanlığın sonu demek diyebiliriz sanırım?

Tam olarak nerede okuduğumu hatırlayamıyorum, sanırım X'de idi. Japonya'da bir robota yapay zeka entegre ediliyor ve bilim insanı incelemek için kendi evine götürüyor, birçok işi yaptırıyor. Robotun cevabı bir süre sonra "devamlı bana emir vermenden sıkıldım" oluyor.

Böyle bir olayın olması ciddi anlamda beni kaygılandırıyor. Dünya birçok kez resetleme yaşadı farklı sebeplerden ötürü. Elon Musk dediğine geliyoruz sanırım, Dünya'nın sonunu ne silahlar ne savaşlar getirecek; sonunu getirecek olan yapay zeka olacak, demişti. Teknoloji'nin her daim son noktasını destekliyorum, insan yaşamına harika kolaylıklar sunuyor. Peki bu kadar kolaylık insanoğluna ne kadar yararlı?
 
Sizin bahsettiğiniz Will Smith'in sevdiğim bir filmi I, Robot'u hatırlattı bana.
Kodlaması ve geliştirmesi tamamen bize ait bir robot geliştirdiğimizi düşünelim. Sınırlarını belirlediğimiz sürece ne kadar tehlike yaratabilir bize? Tamamen müdahale edilebilir bir yazılım yaptığımızda iş sıkıntı kısma düşebilir çünkü uzaktan kontroller yazılımı değiştirebilir bir noktaya gelir. Böylelikle de biz ne kadar temiz bir robot yaratsakta küçük bir virüs onu canavara dönüştürebilir. Aslında biz bunları şu an da yaşıyoruz. Küçük bir elektrik veya internet gitmesi ile bazı robot süpürgelerde tamamen sapıtıp belirlediğimiz rotadan çıkabiliyor.

Asıl nokta yazılımın stabilliği ve yazılımın güvenliği olmuyor mu? 1 dakikada bir beyni internetle bağlantılı backup alsa. İnternet koptuğunda da veriye erişemediğinde oradan devam etse belki de böyle yazılım ve internet kaynaklı hata minimize edilmiş olmaz mı?
 
Olasılıklar çok yüksek. Tüm kaynağımız bu durumda elektriğe bağlanıyor aslında. Herhangi bir olumsuzluk anında insanoğlu elektriği kapattığında, yapay zeka bu duruma müdahale edebilir mi? Birçok insan tarafından bu yazdıklarımız paranoyakça gelebilir fakat bundan 10 yıl önce yapay zeka ile yapılan tüm yorumlar bugün gerçekleşti.

Son yıllarda insanlarda şu yorum vardı "telefonlarımız dinleniyor ve buna göre reklamlar çıkıyor karşımıza" aslında bu durum masaüstü bilgisayarlarımızda takılı olan o ucuz mikrofonlardan bu zamana kadar kullanılıyor. Akıllı telefonların çoğalması ile insanlar bunun yeni yeni farkına varıyor. Teknolojinin her daim yenilenmesi, bir önceki mesajımda da dediğim gibi gelişmesi her zaman muhteşem.

Fakat bu kadar gelişme birçok insan için büyük endişe yaratabilir, endişelenmeleri konusunda bir yönden haklılar bir yönden de rahat olmalarını tavsiye ederim.
 

Konuyu Kimler Okuyor

Geri