Web Analytics
Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

Çözüldü RAM Kullanımı Çok Yüksek Sorunu Yaşıyorum

Ayşegül

TFC Kullanıcısı
Onaylı Profil
Puan 28
Çözüm 0
@Ayşegül
Selam millet,

Son zamanlarda bilgisayarımda garip bir durum fark ettim. Görev Yöneticisi’ni açıyorum ve RAM kullanımı %80-90 civarında seyrediyor, üstelik hiçbir ağır program açık değil! Chrome'u kapatıyorum, arka planda gereksiz programları sonlandırıyorum ama yok, değişen bir şey olmuyor.

Bilgisayarımın özellikleri fena sayılmaz, 16 GB RAM var ama sanki 4 GB ile çalışıyormuş gibi kasıyor. Özellikle Windows açıldıktan sonra RAM kullanımı aşırı yüksek oluyor ve birkaç saat sonra sistem iyice yavaşlıyor.

Şimdiye kadar şunları denedim:
✅ Gereksiz arka plan uygulamalarını kapattım.
✅ Windows’un başlangıç programlarını azalttım.
✅ Virüs taraması yaptım, zararlı bir şey bulamadım.
✅ Sayfa dosyası (Virtual Memory) ayarlarını kontrol ettim.
✅ RAM temizleme programları kullandım ama pek fark etmedi.

Ama hâlâ çözüm bulamadım. Sizce sorun nerede olabilir? Windows’un bir güncellemesi mi patladı, yoksa RAM’lerde fiziksel bir problem mi var? Benim gibi bu sorunu yaşayan veya çözebilen var mı?

Yardım edenlerin RAM’ine bereket, bilgisayarı hızlandıran çözümleri olan varsa bekliyorum! 💡😅

Çözüm
Görev Yöneticisi’nde "İşlemler" sekmesine giderek hangi programın en fazla RAM tükettiğini kontrol et. Eğer belirli bir uygulama şüpheli şekilde çok bellek tüketiyorsa, o uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyebilirsin.

Ayrıca "Ayrıntılar" sekmesinde "Çalışma Seti (Özel)" sütununu kontrol ederek hangi işlemin en çok RAM tükettiğini görebilirsin. Eğer bu çözüm olmazsa aşağıdaki dediklerimi yapabilirsin.

Bazı uygulamalar kapatılsa bile arka planda RAM tüketmeye devam edebilir. Bunu anlamak için Kaynak İzleyici'yi (Resource Monitor) açıp "Bellek" sekmesinden "Bağlı (Standby)" kısmının çok yüksek olup olmadığını kontrol et. Eğer buradaki değer yüksekse, bu bir bellek sızıntısı olabilir.

Çözüm olarak ise:
Komut İstemi'ni (CMD)...
Görev Yöneticisi’nde "İşlemler" sekmesine giderek hangi programın en fazla RAM tükettiğini kontrol et. Eğer belirli bir uygulama şüpheli şekilde çok bellek tüketiyorsa, o uygulamayı kaldırıp yeniden yüklemeyi deneyebilirsin.

Ayrıca "Ayrıntılar" sekmesinde "Çalışma Seti (Özel)" sütununu kontrol ederek hangi işlemin en çok RAM tükettiğini görebilirsin. Eğer bu çözüm olmazsa aşağıdaki dediklerimi yapabilirsin.

Bazı uygulamalar kapatılsa bile arka planda RAM tüketmeye devam edebilir. Bunu anlamak için Kaynak İzleyici'yi (Resource Monitor) açıp "Bellek" sekmesinden "Bağlı (Standby)" kısmının çok yüksek olup olmadığını kontrol et. Eğer buradaki değer yüksekse, bu bir bellek sızıntısı olabilir.

Çözüm olarak ise:
Komut İstemi'ni (CMD) yönetici olarak çalıştır ve şu komutu gir:

Kod:
wsreset.exe

Eğer bu iki seçenek çözüm olmadıysa Windows'un "Superfetch" (SysMain) servisini devre dışı bırak. Bunu nasıl yapacağını anlatayım.

Bu hizmet, sık kullanılan programları hızlandırmak için RAM’i önbellek olarak kullanır. Ama bazen gereğinden fazla RAM tüketebilir.

Servisi devre dışı bırakmak için ise:
  1. Windows + R tuşlarına bas ve services.msc yaz, Enter’a bas.
  2. "SysMain" veya eski ismiyle "Superfetch" servisini bul.
  3. Üzerine sağ tıklayıp "Durdur" ve ardından "Başlangıç Türü"nü "Devre Dışı" yap.
Yapamadım, olmadı dersen mesaj altına yaz alternatif çözüm üretmeye çalışayım.

Çözüm
Görev Yöneticisinde hangi uygulamalar ve hizmetler en fazla RAM kullandığını kontrol edin Gereksiz olanları kapatın veya kaldırınbu da sorunu çözebilir yada teknoloji destek hattı nı arayıp destek alabilirsin bende yaşadım bu sorunu yardımcı olup sorunu çözdüler

Görev Yöneticisinde hangi uygulamalar ve hizmetler en fazla RAM kullandığını kontrol edin Gereksiz olanları kapatın veya kaldırınbu da sorunu çözebilir yada teknoloji destek hattı nı arayıp destek alabilirsin bende yaşadım bu sorunu yardımcı olup sorunu çözdüler
Alternatif olarak yapılabilir hocam, doğru söylüyorsunuz. Eğer garanti yoksa destek vermeye devam eder mi firmalara? Merak ettim bu konuyu.

Konuyu Kimler Okuyor

Geri