Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

Tavsiye SSD, M2 SSD Seçiminde Teknik Özellikler

neptune

TFC Kullanıcısı
Onaylı Profil
Katılım
14 Nis 2024
Mesajlar
5
Tepki Puanı
20
TFC Puanı
3
Konum
Türkiye
2.5 inch SSD, M.2 SSD seçiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Anakart özelliklerimiz ve SSD desteği nedir? Kaç tane SSD yuvasına sahip?
Kullanım amacımız ne olacak? İkincil üçüncül depolama alanına sahip kullanıcılar içinİ;: Sadece işletim sistemini ve gerekli program ve uygulamaları mı kuracağız?
Elimizde ayrıca SSD, veya mekanik HDD bulunuyor, bu durumda nasıl bir kombinasyon uygulayacağız?
Boyut olarak seçimimiz ne yönde olmalı?

Yeni bir depolama alanıihtiyacında genel olarak yukarıdaki sorular aklımıza geliyor.

Anakart SSD desteği önemli, anakart resmi sitesinden teknik özellikler ve kullanın kılavuzunda bakmak gerekiyor.
PCIe desteği öne çıkacaktır. PCIe 3, PCIe 4 PCIe 5 hangisinin olduğu belirtilir.

855d1bbaf3442ea.png


Tablodaki hızlar tahmin edeceğiniz üzere teorik hızlar olup, pratikte farklılık gösterecektir.
Bizim derdimiz: imkanlar dahilinde kaliteli (başa güreşen) bir marka ve modelden kullanım amacımıza göre seçim yapmak.
Okuma-yazama hızlarında belirli bir stabilite sağlayan
3D flash yonga katmanına sahip olan
Kontrolcü olarak kendini ispatlamış yeni teknolojiye sahip vb
Kullanım amacımıza göre kapasite seçimi

Şimdi burada ben yeni bir sistem topladım, anakartın PCIe 5 desteği var hemen bu özellikte seçim yapayım demenin fiyat-bütçe yönünden ciddi zorlayıcılığı olacaktır.
Henüz tam olarak yaygınlaşmadığı, rekabet oturmadığı,için ülkemiz şartlarına göre de fiyatlar oldukça yüksek görülüyor.

SSD belirleyici teknik özellikleri çok geniş bir konu
Bu özellikleri inceleme yapan yabancı kaynaklar ve bazen sınırlı da olsa üreticinin resmi sistesinden öğrenebiliyoruz.
Nedense bazı üreticiler bu tür teknik özelliklerin tamamını resmi sitelerinde vermiyorlar.
Bunları öğrenmek için birkaç kaynak gözüme çarptı. Bunları paylaşmak isterim:

Sayfayı önce sağ tık google translate ile Türkçe ye çeviriyoruz ki teknik özelliklerin açıklamalarından yararlanabilelim.
Soluk renkteki, Daire içöndeki soru işareti kısmını tıklayın.

TLC
MLC teknolojisinin evrimi. Bir Flash Bellek Üç Seviyeli Hücre, 3 bit bilgi depolayabilir. Böyle bir kayıt yoğunluğu, MLC'ye kıyasla hata olasılığını biraz artırır, ayrıca TLC belleği daha az dayanıklı olarak kabul edilir. Bu teknolojinin doğasının olumlu bir özelliği, uygun maliyetidir ve TLC belleğe sahip SSD'lerde güvenilirliği artırmak için çeşitli tasarım hileleri kullanılabilir.

3D TLC NAND
TLC teknolojisinin "üç boyutlu" modifikasyonu (ilgili paragrafa bakın) bellek hücrelerinin tahtaya birkaç katman halinde yerleştirilmesiyle değiştirilmesi. Bu düzenleme, daha küçük sürücülerle daha yüksek kapasite elde etmenizi sağlar. Üretimde, bu tür bir bellek tek katmanlı olandan daha basit ve daha ucuzdur.

DRAM arabelleği
Arabellek, bir SSD sürücüsünde, sürücü ile anakart arasında veri aktarımı görevi gören küçük bir yongadır. Aslında, bilgisayarın RAM'i ile sürücünün kendi kalıcı belleği arasında bir tür ara bağlantı görevi görür. Tampon, modülden en sık istenen verileri depolamak için kullanılır, bu da onlara erişim süresini azaltır - bilgiler manyetik ortamdan okunmak yerine önbellekten gönderilir. Kural olarak, arabellek boyutu ne kadar büyük olursa, sürücünün hızı o kadar yüksek olur, diğer her şey eşittir. Ayrıca, büyük miktarda arabellek belleğine sahip sürücüler işlemci üzerindeki yükü azaltır.

Önbellek
Tampon bellek, SSD sürücüsünde sürücü ile anakart arasında veri aktarımı görevi gören küçük bir yongadır. Aslında, bilgisayarın RAM'i ile sürücünün kendi kalıcı belleği arasında bir tür ara bağlantı görevi görür. Arabellek, modülden en sık istenen verileri depolamak için kullanılır, bu da onlara erişim süresini azaltır - bilgiler manyetik ortamdan okunmak yerine önbellekten gönderilir. Genellikle, arabellek boyutu ne kadar büyük olursa, sürücünün hızı o kadar yüksek olur, diğer her şey eşittir. Ayrıca, büyük miktarda arabellek belleğine sahip sürücüler işlemci üzerindeki yükü azaltır.

Bellek türü
Sürücünün ana belleğinin türü, bilginin donanım hücreleri üzerinden dağıtılmasının özelliklerini ve hücrelerin kendilerinin fiziksel özelliklerini belirler.

MLC. Çok Seviyeli Hücre hafızası, her biri birkaç sinyal seviyesi içeren çok seviyeli hücrelere dayalıdır. MLC bellek hücreleri 2 bit bilgi depolar. Optimum güvenilirlik, güç tüketimi ve üretkenlik göstergelerine sahiptir. Yakın zamana kadar, teknoloji giriş seviyesi ve orta sınıf SSD modüllerinde popülerdi, şimdi yavaş yavaş TLC veya 3D MLC tarzında daha gelişmiş seçeneklerle değiştiriliyor.

TLC. MLC teknolojisinin evrimi. Bir Flash Bellek Üç Seviyeli Hücre, 3 bit bilgi depolayabilir. Böyle bir kayıt yoğunluğu, MLC'ye kıyasla hata olasılığını biraz artırır, ayrıca TLC belleği daha az dayanıklı olarak kabul edilir. Bu teknolojinin doğasının olumlu bir özelliği, uygun maliyetidir ve TLC belleğe sahip SSD'lerde güvenilirliği artırmak için çeşitli tasarım hileleri kullanılabilir.

3D NAND. Bir 3D NAND yapısında, birkaç bellek hücresi katmanı dikey olarak düzenlenir ve aralarında ara bağlantılar düzenlenir. Bu, sürücünün fiziksel boyutunu artırmadan daha fazla depolama kapasitesi sağlar ve her bellek hücresi için daha kısa bağlantılar nedeniyle bellek performansını artırır. SSD sürücülerde, 3D NAND bellek MLC, TLC veya QLC yongalarını kullanabilir - bunlarla ilgili daha fazla ayrıntı ilgili yardım paragraflarında açıklanmıştır.

3D MLC NAND. MLC belleği çok katmanlı bir yapıya sahiptir - hücreleri tahtaya bir seviyede değil, birkaç "katta" yerleştirilir. Sonuç olarak, üreticiler boyutta gözle görülür bir artış olmadan depolama kapasitesinde bir artış elde ettiler. Ayrıca, 3D MLC NAND bellek, daha düşük bir üretim maliyetiyle orijinal MLC'den daha yüksek güvenilirlik ile karakterize edilir (ilgili paragrafa bakın).

3D TLC NAND. TLC teknolojisinin "üç boyutlu" modifikasyonu (ilgili paragrafa bakın) bellek hücrelerinin tahtaya birkaç katman halinde yerleştirilmesiyle değiştirilmesi. Bu düzenleme, sürücülerin daha küçük boyutlarıyla daha yüksek kapasite elde etmenizi sağlar. Üretimde, bu tür bir bellek tek katmanlı olandan daha basit ve daha ucuzdur.

3D QLC NAND. Her hücrede 4 bit veri bulunan Dört Seviyeli Hücre flaş türü. Teknoloji, büyük hacimli SSD'leri yaygın olarak kullanılabilir hale getirmek ve sonunda geleneksel HDD'leri kullanımdan kaldırmak için tasarlanmıştır. 3D QLC NAND konfigürasyonunda, bellek, hücrelerin kart üzerine birkaç katman halinde yerleştirilmesiyle "çok seviyeli" bir şemaya göre oluşturulur. "Üç boyutlu" yapı, bellek modüllerinin üretim maliyetini düşürür ve ağırlık ve boyut bileşenlerinden ödün vermeden sürücülerin hacmini artırmanıza olanak tanır.

3D XPoint. Geleneksel NAND'dan kökten farklı, temelde yeni bir bellek türü. Bu tür sürücülerde, bellek hücreleri ve seçiciler, iletken izlerin dikey sıralarının kesişme noktalarında bulunur. Hücrelerde bilgi kaydetme mekanizması, transistör kullanılmadan malzemenin direncinin değiştirilmesine dayanır. 3D XPoint belleğin üretimi basit ve ucuzdur ve çok daha iyi hız ve dayanıklılık sunar. Teknolojinin adındaki "3D" öneki, kristal üzerindeki hücrelerin birkaç katmana yerleştirildiğini söylüyor. İlk nesil 3D XPoint iki katmanlı bir yapı aldı ve 20 nanometre işlem teknolojisi kullanılarak yapıldı.

Denetleyici
SSD'ye takılan denetleyicinin markası. Denetleyici, bir bilgisayar ile sürücünün kendisi (bellek hücreleri) arasında veri alışverişi sağlayan bir modüldür. Sürücünün bir bütün olarak performans özellikleri büyük ölçüde böyle bir modülün özelliklerine bağlıdır. Bununla birlikte, günlük kullanım için, kontrolörle ilgili ayrıntılı veriler genellikle gerekli değildir; Ancak, ayarlama hayranlarının yanı sıra güçlü iş istasyonlarının veya sunucuların sahipleri için bu bilgiler yararlı olabilir.

Bu listenin belirli modelleri değil, kontrolörlerin üretildiği genel markaları içerdiğini unutmayın; Her marka, genel seviye ve yeteneklere göre değişebilen bir dizi özel model içerir. Bununla birlikte, denetleyici modeli SSD'nin özelliklerinde belirtilmişse, bu yine de denetleyicinin oldukça gelişmiş olduğu ve benzer cihazların genel yelpazesinden belirgin şekilde sıyrıldığı anlamına gelir.

Kullanım Ömrü (TBW)
TBW kısaltması, terabayt cinsinden ifade edilen arızalar arasındaki sürücü süresini ifade eder. Başka bir deyişle, bu modüle yazılması (yeniden yazılması) garanti edilen toplam bilgi miktarıdır. Bu metrik, bir sürücünün genel güvenilirliğini ve ömrünü ölçer - TBW ne kadar yüksek olursa, cihaz o kadar uzun süre dayanır, diğer her şey eşittir.

TBW'yi ve garanti süresini bilerek, üretici bu verileri belirtmediyse, günlük yeniden yazma sayısını (DWPD, ilgili paragrafa bakın) hesaplayabileceğinizi unutmayın. Bunu yapmak için aşağıdaki formülü kullanın: DWPD = TBW / (V * T * 365), burada V terabayt cinsinden sürücü kapasitesi, T garanti süresidir (yıl).

DWPD (DWPD)
Sürücünün tasarımının izin verdiği günlük tam üzerine yazma sayısı, başka bir deyişle, tüm sürücünün arıza korkusu olmadan günde kaç kez üzerine yazılmasının garanti edilebileceği.

Bu parametre, sürücünün genel güvenilirliğini ve dayanıklılığını açıklar. Anlam olarak TBW'ye benzer (ilgili paragrafa bakın), garanti süresi bilinerek bir değer diğerine bile dönüştürülebilir: TBW = DWPD*V*T*365, burada V terabayt cinsinden sürücü kapasitesidir ve T yıl cinsinden garanti süresidir. Bununla birlikte, DWPD biraz daha spesifiktir: yalnızca hatalar arasındaki toplam süreyi değil, aynı zamanda günlük yeniden yazma sayısı sınırını da açıklar; Bu sınır aşılırsa, sürücü garantide belirtilenden daha erken arızalanabilir. Bununla birlikte, küçük DWPD değerleri bile - günde 0,5 – 1 kez veya günde 0,5 defadan az - genellikle yalnızca basit günlük kullanım için değil, profesyonel görevler için bile yeterli olur. Daha yüksek oranlar - günde 1 - 2 kez veya daha fazla - nadirdir; aynı zamanda hem üst düzey hem de düşük maliyetli SSD modülleri olabilir.

Koyu ana başlık halinde belirttiğim bütün açıklayıcı bilgiler alıntı olup, GOOGLE Translate yardımıyle çevrilip eklenmiştir. Bilgilere topluca bir yerde ulaşmamız açısından site dikkatimi çekti.


Yine bize bilgi sağlayacak olan çoğunuzun bildiği başka bir siteye gidelim:

SSD teknik özellikleri bulabileceğimiz bir site datası gayet ayrıntılı.
Advanced Filter sekmesini kullanarak marka vb. seçimi yapabilirsiniz.


Bir diğer alternatif olarak, Reddit te bu işlere epey bir kafa patlatıp, emek veren hem bilgi hem de tablo oluşturarak paylaşım yapan NEWMAX kullanıcısı, paylaştığı excel tablo gayet ayrıntılı.
Önce kendi ana sayfasını verelim. Bu sayfa da konuya meraklı olanların ilgisini çekecektir.


Paylaştığı ayrıntılı excel tablo:


Dikkatimi çekenler, bulabildiklerim bunlar oldu. Sizlerde ulaştığınız bilgileri, beğendiğiniz kaynakları eklerseniz konunun çok daha tamamlayıcı olacağını düşünüyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok detaylı ve açıklayıcı bir anlatımınız var, bu konunun derinliğini ve önemini çok iyi aktardınız. Emeğinize ve katkınıza çok teşekkür ederim. :love:
 
Teşekkürler, koyu başlıklardaki açıklamalar ve tablo alıntıdır. Teknik açıklayıcı bu tür bilgilerin topluca gözümüzün önünde bulunması faydalı olabilir. Her bir teknik terim için ayrı ayrı arayıp ulaşmak zaman alıyor ve bezdirici.
 
@neptune başarılı bir makale olmuş, detaylı ve oldukça anlaşılır. Bu şekilde özgün içerikli yazıları portal'a göndermekteyim, yazınız portal içerisinde yayındadır.
 
Direkt model bazlı bir öneri başlığı da bekliyorum hocam 😇.
 
Teknik bilgim çok fazla yok diyebilirim, çok güzel anlatmışınız :)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konuyu Kimler Okuyor

Geri