Web Analytics
Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

Makale Windows 10'da Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Lord Erenify

TFC Kullanıcısı
Onaylı Profil
Puan 93
Çözüm 6
@Lord Erenify
windows-10-kurulumu.jpg

Windows 10 kullanıcıları için, yanlışlıkla dosya silmek yaygın bir sorundur. Ancak endişelenmeyin, bu dosyaları kurtarmanın birçok yolu vardır. Aşağıda, Windows 10’da silinen dosyaları geri getirmek için kullanabileceğiniz yöntemleri detaylıca açıkladım.

1. Geri Dönüşüm Kutusunu Kontrol Edin

Silinen dosyalar genellikle ilk olarak Geri Dönüşüm Kutusuna taşınır. Buradan dosyanızı kolayca geri alabilirsiniz.
  • Adım 1: Masaüstünüzdeki Geri Dönüşüm Kutusu simgesine çift tıklayın.
  • Adım 2: Silinen dosyanızı bulun.
  • Adım 3: Dosyayı sağ tıklayın ve Geri Yükle seçeneğine tıklayın.
Bu işlem, dosyayı silindiği yere geri koyacaktır.

2. Önceki Sürümleri Geri Yükleme

Windows 10, dosya geçmişi veya geri yükleme noktaları oluşturuyorsa, silinen dosyanızın önceki bir sürümünü geri alabilirsiniz.
  • Adım 1: Dosyanın silindiği klasöre gidin.
  • Adım 2: Boş bir alana sağ tıklayın ve Önceki Sürümleri Geri Yükle seçeneğini seçin.
  • Adım 3: Listelenen sürümlerden istediğinizi seçerek Geri Yükle butonuna tıklayın.
Not: Bu özellik, yalnızca dosya geçmişi veya sistem geri yükleme noktaları etkinse çalışır.

3. Veri Kurtarma Yazılımları Kullanın

Eğer dosya Geri Dönüşüm Kutusundan da silindiyse, veri kurtarma yazılımları işinize yarayabilir. Windows 10 için popüler kurtarma yazılımları şunlardır:
  • Recuva: Ücretsiz ve kullanımı kolay bir araç.
  • EaseUS Data Recovery Wizard: Daha gelişmiş özelliklere sahip profesyonel bir yazılım.
  • Wondershare Recoverit: Hem kolay bir arayüz hem de yüksek başarı oranı sunar.
Adım 1: Yazılımı bilgisayarınıza indirin ve kurun.
Adım 2: Kurtarmak istediğiniz diski veya konumu taratın.
Adım 3: Bulunan dosyalar arasından silinen dosyanızı seçin ve kaydedin.

4. Windows 10 Dosya Geçmişi Kullanımı

Windows 10’un Dosya Geçmişi özelliği, düzenli yedeklemeler alıyorsanız silinen dosyalarınızı kurtarmanıza yardımcı olabilir.
  • Adım 1: Denetim Masası > Sistem ve Güvenlik > Dosya Geçmişi yolunu izleyin.
  • Adım 2: Dosya Geçmişi açık durumdaysa, kurtarmak istediğiniz dosyanın yedeğini bulun.
  • Adım 3: Dosyayı seçin ve Geri Yükle butonuna tıklayın.

5. Bulut Depolama ve Senkronizasyon Hizmetleri

Silinen dosyanız bir bulut depolama hizmeti ile eşitleniyorsa (örneğin, OneDrive veya Google Drive), buradan da geri getirme şansınız vardır.
  • OneDrive: Tarayıcıdan hesabınıza giriş yapın, Çöp Kutusu sekmesini kontrol edin.
  • Google Drive: Çöp Kutusu sekmesine giderek dosyayı kurtarabilirsiniz.

6. Komut İstemini (CMD) Kullanarak Kurtarma

Komut istemiyle dosya kurtarma, özellikle USB veya harici disk gibi cihazlardan veri kurtarmak için faydalı bir yöntemdir.
  • Adım 1: Başlat menüsüne tıklayın ve "cmd" yazın.
  • Adım 2: Komut İstemine sağ tıklayın ve Yönetici Olarak Çalıştır seçeneğini seçin.
  • Adım 3: Aşağıdaki komutu yazın:
    Kod:
    chkdsk X: /f
    Not: X, dosyayı kurtarmak istediğiniz sürücünün harfidir (örneğin, C: veya D:).
  • Adım 4: Tarama tamamlandıktan sonra, kurtarılan dosyaları kontrol edin.

7. Profesyonel Yardım Alın

Eğer dosya çok önemliyse ve yukarıdaki yöntemler işe yaramazsa, profesyonel bir veri kurtarma merkezine başvurabilirsiniz. Ancak, bu hizmetlerin maliyetli olabileceğini unutmayın.

Öneriler: Dosyalarınızı Güvende Tutmak İçin
  • Düzenli yedekleme yapın.
  • Önemli dosyalarınızı harici bir diskte veya bulutta saklayın.
  • Yanlışlıkla dosya silme riskini azaltmak için dikkatli olun.

Yukarıdaki yöntemlerle dosyalarınızı kurtarma şansınız yüksek. Eğer başka sorularınız varsa, yorumlarda belirtebilirsiniz. 😊

Windows 11’de cihazı hızlandırmak için neler yapabiliriz, hangi komutları kullanabiliriz? Konu açabilir misin win11 ile ilgili, hem benim hem de birçok kişinin işine yarar.

Windows 11’de cihazı hızlandırmak için neler yapabiliriz, hangi komutları kullanabiliriz? Konu açabilir misin win11 ile ilgili, hem benim hem de birçok kişinin işine yarar.
Tabii açarım birazdan.

Paylaştım, etiketledim sizi.

En mantıklısı Sistem Geri Yükleme. Zamanında çok yapmıştım. :D

Konuyu Kimler Okuyor

Geri