Web Analytics
Temayı Özelleştir
Özelleştirmeleri geri al
Neler yeni

Makale Windows 11'de Cihazınızı Hızlandırmak İçin Pratik Yöntemler ve Komutlar

Lord Erenify

TFC Kullanıcısı
Onaylı Profil
Puan 93
Çözüm 6
@Lord Erenify
windows-11.jpg

Windows 11, modern bir işletim sistemi olsa da zamanla performansında yavaşlamalar yaşanabilir. Neyse ki birkaç basit adımla ve komutlarla cihazınızı hızlandırmanız mümkün. Bu rehberde, hem temel hem de ileri düzeyde uygulayabileceğiniz yöntemleri adım adım anlattım.

1. Başlangıç Uygulamalarını Yönetmek

Cihazınızın açılışını yavaşlatan gereksiz başlangıç programlarını devre dışı bırakabilirsiniz.
  • Adım 1: Görev Çubuğuna sağ tıklayın ve Görev Yöneticisini açın.
  • Adım 2: Başlangıç sekmesine gidin.
  • Adım 3: Yüksek etkili gereksiz programları sağ tıklayıp Devre Dışı Bırak seçeneğine tıklayın.

2. Disk Temizleme Yapın

Windows'un yerleşik Disk Temizleme aracını kullanarak gereksiz dosyaları silebilirsiniz.
  • Adım 1: Başlat menüsüne "Disk Temizleme" yazın ve aracı açın.
  • Adım 2: Temizlemek istediğiniz sürücüyü seçin (genelde C:).
  • Adım 3: Gereksiz dosyaları seçip Tamam butonuna tıklayın.

3. Performans Ayarlarını Optimize Edin

Windows’un animasyonları ve görsel efektleri bilgisayarı yavaşlatabilir. Bunları azaltarak performansı artırabilirsiniz.
  • Adım 1: Başlat > Bu Bilgisayar > Özellikler yolunu izleyin.
  • Adım 2: Sol menüden Gelişmiş Sistem Ayarlarına tıklayın.
  • Adım 3: Performans > Ayarlar bölümüne girin ve En İyi Performans İçin Ayarla seçeneğini işaretleyin.

4. Temp Dosyalarını Silin

Geçici dosyalar, sisteminizi yavaşlatabilir. Bu dosyaları kolayca temizlemek için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz:
  • Adım 1: Windows + R tuşlarına basarak Çalıştır penceresini açın.
  • Adım 2: Aşağıdaki komutları sırayla çalıştırın:
    %temp%
    temp
    prefetch
Bu komutlar, geçici dosyaları içeren klasörleri açacaktır. Tüm dosyaları seçip (CTRL + A) silin.

5. Disk Birleştirme ve Optimizasyon

SSD ve HDD’lerin performansını artırmak için birleştirme veya optimizasyon yapabilirsiniz:
  • Adım 1: Başlat menüsüne "Disk Birleştirme" yazın ve aracı açın.
  • Adım 2: Sürücünüzü seçip Optimize Et butonuna tıklayın.
Not: SSD kullanıyorsanız, bu işlem güvenlidir çünkü Windows 11, SSD için TRIM işlemini uygular.

6. Gereksiz Hizmetleri ve Özellikleri Devre Dışı Bırakma

Bazı arka plan hizmetleri ve özellikler sistemi gereksiz yere yavaşlatabilir. Örneğin, Windows Arama Hizmeti veya Xbox Hizmetleri gibi özellikler her zaman gerekli değildir.
  • Adım 1: Windows + R tuşlarına basarak services.msc yazın.
  • Adım 2: Kullanmadığınız hizmetleri sağ tıklayıp Durdur seçeneğini seçin.
    Örnek: Xbox Game Bar, Windows Search (kapsamlı arama kullanmıyorsanız).

7. CMD ile Performans Artırma Komutları

Komut İstemi (CMD) üzerinden cihazınızı hızlandıracak bazı işlemler yapabilirsiniz:
  • Sistem dosyalarını tarayın ve onarın
    Kod:
    sfc /scannow
    Bu komut, bozuk sistem dosyalarını tespit edip onarır.
  • DISM ile Windows Görüntüsünü Onarın
    Kod:
    DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth
    Bu komut, sistem görüntüsünde eksik veya bozuk dosyaları düzeltir.
  • Disk Hatalarını Tespit Edin ve Onarın
    Kod:
    chkdsk /f /r
    Disk hatalarını düzeltmek ve bozuk sektörleri onarmak için kullanılır.

8. Antivirüs ve Zararlı Yazılım Taraması

Virüsler ve kötü amaçlı yazılımlar cihazınızı yavaşlatabilir. Yerleşik Windows Defender veya üçüncü taraf bir antivirüs yazılımıyla düzenli olarak tarama yapmayı unutmayın:
  • Windows Güvenliği > Virüs ve Tehdit Koruması yolunu izleyerek tam tarama yapabilirsiniz.

9. Windows Güncellemelerini Kontrol Edin

Eski sürümler performans sorunlarına neden olabilir. Windows 11’in güncel olduğundan emin olun:
  • Ayarlar > Güncelleme ve Güvenlik > Windows Update yolunu izleyerek güncellemeleri kontrol edin.

10. Gereksiz Uygulamaları Kaldırın

Kullanmadığınız uygulamalar hem depolama alanını hem de sistem kaynaklarını tüketir. Bunları kaldırarak performansı artırabilirsiniz.
  • Ayarlar > Uygulamalar > Uygulamalar ve Özellikler yolunu izleyerek gereksiz programları kaldırabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları uygulayarak Windows 11 cihazınızın performansını önemli ölçüde artırabilirsiniz. Özellikle CMD komutları ve gereksiz hizmetleri devre dışı bırakma yöntemleri, ileri düzey kullanıcılar için oldukça faydalıdır. Unutmayın, düzenli bakım yapmak cihazınızın uzun süre hızlı ve stabil kalmasını sağlar.

Eğer başka sorularınız varsa, yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz! 😊

Allah'a şükür böyle problemlerim yok. Win 11 kullanabilmem için çağ atlamam lazım. :D

Bilgisayara Windows 10 kuracağım desem mavi ekran verir. 7 kullanıyorum. :D
Bende şuanda 10 kullanıyorum eskiden 7 kullanıyordum. Tekrar 7ye geçmeyi düşünüyorum windows 7 / kali linux dual kullanmayı düşünüyorum nasıl sizce?

Bende şuanda 10 kullanıyorum eskiden 7 kullanıyordum. Tekrar 7ye geçmeyi düşünüyorum windows 7 / kali linux dual kullanmayı düşünüyorum nasıl sizce?

Linux hayatımda hiç kullanmadım, kullananla da konuşmadım vallahi. Sadece Windows kullandım hayatım boyunca. O yüzden iyidir kötüdür diyemem.

Linux hayatımda hiç kullanmadım, kullananla da konuşmadım vallahi. Sadece Windows kullandım hayatım boyunca. O yüzden iyidir kötüdür diyemem.
Kaliyi siber güvenlik amacıyla vb. için kullanıyorum.

Konuyu Kimler Okuyor

Geri